Territori capital

Territori capital. La guerra civil a Catalunya, 1937-1938
José Luis Martín Ramos
504 pàgines
Sèrie Assaig
PVP: 24 €  Comprar
ISBN 978-84-88839-87-9
Data de publicació: 8/10/2015
Fitxa del llibre
Llegeix les primeres pàgines


Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail
Aquest llibre constitueix la segona part d’una nova història de la Guer­ra Civil a Catalunya, encetada per l’autor a La rereguarda en guerra. Catalunya, 1936-1937. La tendència predominant en la historiografia i la divulgació històrica, encara avui, és donar pràcticament per acabat el relat de la guerra civil en els fets de Maig de 1937 i les seves conseqüències polítiques, i saltar directament a la batalla de l’Ebre i a l’ofensiva final contra Catalunya. Això fa que generalment es passi massa per damunt del període més llarg de la guerra, precisament aquell en què la seva dimensió militar va afectar de ple Catalunya. Aquest segon volum és, doncs, un intent de posar-hi remei, i busca contribuir a construir un relat sòlid i solvent dels vint-i-un mesos de guerra que van del maig del 1937 al gener de 1939. El llibre comença amb les conseqüències que, en l’àmbit polític, van tenir els fets de Maig de 1937, un conflicte entre els diferents projectes revolucionaris que es va saldar amb la marginació del POUM i el fracàs dels anarquistes. A partir d’aleshores, el conflicte polític principal a la rereguarda es va traslladar a la pugna entre les posicions reformistes d’ERC i les revolucionàries del PSUC. Altrament, el trasllat del govern de la Re­pública a Barcelona, l’octubre de 1937, fet que dóna títol al llibre, va afegir una nova complexitat a una situació caracteritzada per les conseqüències de la posició de no intervenció francobritànica i d’un suport militar soviètic que anava minvant. Mentrestant, l’escassetat de proveïments i l’acostament del front de guerra anaven afectant la població civil i minant seriosament la moral de lluita, fins al punt que, al gener de 1939, Catalunya no va poder aturar l’ofensiva franquista final.
► Què n’han dit?


Tornar