Anarquistes i baixos fons

Anarquistes i baixos fons Poder i criminalitat a Catalunya, 1931-1944
Federico Vázquez Osuna
288 pàgines
Sèrie Assaig
PVP: 21 €  Comprar
ISBN 978-84-88839-77-0
Data de publicació: 12/11/2015
Fitxa del llibre
Llegeix les primeres pàgines
Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail
Aquest llibre, centrat bàsicament en els anys 1930, pretén analitzar la delinqüència, sovint denominada social, que alguns militants de l’anarquisme –la força sindical majoritària a Catalunya abans de la guer­ra civil– van emprar a fi d’aconseguir millores socials, per finançar-se sindicalment o, de vegades, simplement per lucrar-se a títol personal. L’estudi, basat en una àmplia recerca d’arxiu i hemeroteca, no pretén entrar en disputes ideològiques, emprades sovint per amagar els fets històrics, sinó que es limita a traslladar a la narració la vida constatable dels protagonistes i els seus fets delictius. El treball intenta aproximar-se a uns personatges tèrbols i indirectament a un període històric difícil, i no pretén en cap moment justificar una adscripció política i sindical concreta o denigrar-ne una altra.

“Davant l’evidència d’aquest rostre odiós, egoista i criminal, aliè als postulats de l’anarquisme, però inseparable de la seva història, es pot ignorar o minimitzar aquest fet històric, o assumir-lo i reflexionar a partir d’ell.” (Del pròleg de José M. Mena)

“Enmig d’un poble desbordat s’hi han introduït els amorals, els lladres i els assassins per professió i per instint […] I han continuat robant i assassinant per a deshonra de la Revolució i per a escarni dels qui es juguen la vida als fronts de guerra.” (Joan Peiró, 1936)

Què n’han dit?

Entrevista amb l’autor del llibre.

Tornar