Barris, veïns i democràcia


Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona
Marc Andreu
512 pàgines
Sèrie Assaig
PVP: 25 € Comprar
ISBN 978-84-88839-85-5
Data de publicació: 26/02/2015
Fitxa del llibre
Llegeix les primeres pàgines.

boto_frase_alliberat

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

El moviment ciutadà forjat als barris durant la dictadura va ser un dels components destacats de la lluita antifranquista que va fer possible la transició a la democràcia i la defensa dels interessos de les classes subalternes en el procés de canvi polític i institucional. Aquest moviment popular, alimentat per l’oposició comunista i per militants cristians de base, es va articular a Barcelona, a partir de l’any 1972, entorn de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Aquesta entitat, nascuda burgesa i afí al poder establert, però ràpidament controlada per l’esquerra i el catalanisme, va aconseguir conquestes urbanístiques, socials i culturals importants; la complicitat de professionals i intel·lectuals, i una influència política que va sobrepassar l’àmbit metropolità. De fet, aquest moviment va fer possible a Barcelona una ruptura política, social i cultural amb el franquisme sense parangó. Fins a l’extrem que, després de provocar el cessament dels alcaldes José María de Porcioles (1973), Enric Masó (1975) i Joaquim Viola (1976), el moviment veïnal va imposar la seva agenda política i reivindicativa durant els dos anys de mandat del singular alcalde de la transició Josep M. Socias Humbert. A partir de les eleccions municipals del 1979, però, les exigències de participació i democràcia de base del moviment veïnal van topar amb resistències dels vells poders econòmics i dels nous poders polítics, i el moviment ciutadà va patir el desencís polític i la crisi de les associacions de veïns.

Premi Ciutat de Barcelona d’Història 2015

► Què n’han dit?

► Entrevista a l’autor del llibre (gener 2016)

► Intervenció de Marc Andreu i Marina Subirats a Les justes del Born (gener 2016)

Tornar