Dossier de lectura Perseguint la llibertat

 

 

Dossier de Lectura

Perseguint la llibertat. La construcció de l’espai socialista a Catalunya (1945-1982)

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

 

Perseguint la llibertat és un assaig d’història que, lluny de visions militants, ressegueix la història de la construcció de l’espai socialista a Catalunya, en el període que va des de la postguerra fins a l’arribada del Partit Socialista al govern d’Espanya, l’any 1982. El llibre, fruit d’una exhaustiva recerca guardonada amb la X Beca d’Investigació Ernest Lluch, ofereix una visió ponderada i ben documentada sobre mig segle d’història del socialisme català, de 1945 a 1982, un període del qual, fins ara, només es disposava d’aproximacions fragmentàries i/o fetes per persones implicades en els fets. L’autor ens ofereix una síntesi clara i entenedora dels principals reptes que van haver d’enfrontar els socialistes catalans durant quatre dècades, de manera que, com afirma Borja de Riquer en el pròleg, “la seva lectura és suggeridora de qüestions de gran importància, donat que ens fa pensar no sols en la Catalunya i els socialistes de fa uns 30 o 40 anys, sinó també en la situació política actual”.

L’Avenç

L’Avenç ha publicat diversos articles sobre els orígens i l’evolució del socialisme català, i també entrevistes a alguns socialistes històrics. Aquí us deixem una petita selecció:

L’Avenç, núm. 228 (setembre, 1998). “Fragmentació i unitat del socialisme català durant la dictadura franquista (1939-1978)”, de José Luis Martín Ramos

L’Avenç, num. 252 (novembre 2000). “Entrevista a Joan Reventós”, de José Luis Martín Ramos i Pere Rusiñol.

L’Avenç, num. 324 (maig 2007). “Entrevista a Pasqual Maragall”, de Josep M. Muñoz.

L’Avenç, num. 327 (setembre 2007). “Entrevista a Amadeu Cuito”, de Josep M. Muñoz.

L’Avenç, num. 380 (juny 2012). “Entrevista a Isidre Molas”, de Josep M. Muñoz.

Núm. 439 (novembre, 2017). “El llegat d’una curiositat insaciable: Ernest Lluch, en el record”, de Jaume Muñoz Jofre. 

nota_musical_petita

La Internacional és l’himne revolucionari del socialisme internacionalista. També fou utilitzada pels anarquistes de la Internacional amb algunes modificacions de la lletra.  Existeixen diverses traduccions de La Internacional al català, tot i que les més conegudes són la de Maximilià Thous Llorens i la de Maria Aurèlia Capmany, que us deixem aquí:

film_petit

Audiovisual

El juliol del 2018, el PSC va celebrar els 40 anys de la seva fundació amb aquest vídeo:

 

El 1976, abans de la seva fundació, el PSC va fer el seu manifest socialista:

 

En imatges

Podeu consultar imatges històriques sobre el socialisme català al fons fotogràfic de la Fundació Rafael Campalans.

Jaume Muñoz Jofre

JAUME MUÑOZ JOFRE (Barcelona, 1990) es va llicenciar en Història per la Universitat de Barcelona (UB) i va cursar el màster interuniversitari en Història Contemporània en l’Autònoma de Barcelona (UAB) i la Complutense de Madrid (UCM). Està realitzant el doctorat sobre la història del socialisme a Catalunya i també investiga altres àrees temàtiques com la corrupció a Espanya als segles XIX i XX. Ha publicat el llibre La España corrupta. Breve historia de la corrupción (de la Restauración a nuestros días, 1875-2016) (Comares, 2016).

Ressenyes 

Us deixem aquí una selecció de cites d’alguns periodistes i historiadors, així com un llistat de diferents mitjans de comunicació que s’han fet ressò del llibre.

Ignasi Aragay, Ara, 18 maig 2019.

A les portes de Troia, 27 maig 2019.

Joan Esculies, El País, 1 juny 2019.

Pep Martí, Nació digital, 16 juny 2019.

Xavier Graset, Més 324 (TV3), 8 juliol 2019.

Ferran Wesselo, Núvol, 23 juliol 2019.

 

Altres llibres sobre la mateixa època a L’Avenç

Els anys del PSUC. El partit de l’antifranquisme (1956-1981), de Carme Molinero i Pere Ysàs

Compromís amb la justícia.Memòries d’un advocat laboralista (1958-1978), de Francesc Casares

 

Al web del PSC us podeu descarregar l’Àlbum del Socialisme català i de la Catalunya popular. Al capítol” La Resistència contra el Franquisme (1939-1977)” trobareu també informació i fotografies sobre l’etapa a la qual es refereix el llibre Perseguint la llibertat.


Tornar a les dades del llibre