Dossier de lectura Autobiografia d’Alice B. Toklas

 

Dossier de Lectura

Autobiografia d’Alice B. Toklas

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Alice B. Toklas va ser, des que es van conèixer a París el 1907 i fins a la seva mort, la companya de Gertrude Stein. A Autobiografia d’Alice B. Toklas, el més celebrat dels seus llibres, Stein agafa la veu de Toklas per escriure, amb una característica autoconfiança, la seva pròpia autobiografia. Enginyosa i molt divertida, de vegades amb un to que l’acosta a una columna de xafarderies, Stein hi descadbella tot d’anècdotes de figures famoses, com Henri Matisse, Pablo Picasso i Geroges Braque, a qui Stein i Toklas acullen a la seva casa de la Rue de Fleurus.

Amb un recurs estilístic que permet a Stein obtenir la distància necessària per preservar la seva intimitat personal, Autobiografia d’Alice B. Toklas és un llibre excepcional que esdevé l’evocació magistral de tot un món i de tota una època.

film_petit

Audiovisual

– Documental: Paris was a woman, de Greta Schiller (1966).

En imatges

Fotografia d’Olga Picasso. Roman a la Yale Collection of American Literature, Beinecke Rare Book and Manuscript Library. Hi apareixen, d’esquerra a dreta, Gertrude Stein, Pablo Picasso i el seu fill, Florence i George Maratier i Alice B. Toklas.

teatre

– Win WELLS, Gertrude Stein i una senyoreta de companyia.

Traductor al català i director: Josep COSTA. Va ser a la Sala Muntaner des del 15 de juny fins el 10 de juliol de 2011.

Gertrude Stein

Gertrude Stein (Allegheny, Pennsilvàvia, 1874 – Neuilly-sur-Seine, França, 1946) va ser una escriptora i col·leccionista d’art nord-americana. nascuda a la rodalia de Pittsburgh, en una família jueva benestant d’origen alemany, va créixer a Califòrnia. A Radcliffe College, un anex de Harvard, va ser alumna del psicòleg William James. Va estuiar medicina, sense acabar però la carrera, a la Universitat Johns Hopkins. El 1903 va marxar a París, i es va establir a França per la resta de la seva vida. Allà va tenir un saló, al 27 de la Rue de Fleurus, on va acollir grans figures de la modernitat artística i literària, com Picasso, Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Sinclair Lewis, Ezra Pound, Sherwood Anderson i Henri Matisse. El 1933 va publicar Autobiografia d’Alice B. Toklas (1933), un bestseller literari que la va donar a conèixer més enllà dels cercles reduïts on s’havia mogut fins aleshores la seva obra, caracteritzada per una prosa experimental. D’entre els seus llibres destaquen Three Lives (1909), Tender Buttons (1914) i The Making of Americans (1925).

 

Assumpta Camps (trad.)

Assumpta Camps, catedràtica de Filologia italiana a la Universitat de Barcelona, s’ha especialitzat en estudis literaris i traducció. Ha traduït autors de l’italia (D’Annunzio, Sciascia, Leopardi, Susanna Tamaro) i també de l’anglès.

Text original

Gertrude STEIN. The Autobiography of Alice B. Toklas. Harcourt: Estats Units, 1933.

 

Primera traducció al català

Gertrude STEIN. Autobiografia d’Alice B. Toklas. Edicions 62, Les millors obres de la literatura universal del segle XX: Barcelona, 1992.

Articles relacionats

Avui (26 de juny de 2011). “Alice & Gertrude”, per Joaquim Armengol.

Ara. Time Out, Núm. 30 (25 de juny de 2011). “Gertrude Stein i una senyoreta de companyia”, per Laura Serra.

Avui (22 de març de 2006). “Modernitat poètica”, per Josep M. Ripoll.

Avui (5 de maig de 2005). “Tots els Graves a Frankfurt!”, per Sam Abrams.

Serra d’Or, Núm. 532 (abril de 2004). “Desconegudes genials”, per Carme Rubio.

Avui (4 de març de 2003). “La morsa i el llenyataire”, per Francesc Massip.

La Vanguardia (2 de març de 2003). “La alegría de vivir”, per Joan-Anton Benach.

El Periódico de Catalunya (28 de febrer de 2003). “«Gertrude Stein…», un cant a la vida brillant i enginyós”, per Gonzalo Pérez de Olaguer.

El País (25 de febrer de 2003). “La generación perdida”, per Begoña Barrena.

El Temps, Núm. 472 (5 de juliol de 1993). “Una Americana a París”, per Anik Lapointe.

 

Altres títols de Getrude Stein a Project Gutenberg.

 

Tornar a les dades del llibre