Dossier de lectura Terenci als USA

Dossier de Lectura

Terenci als USA

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

 

Terenci Moix, autor prolífic i molt popular, és conegut sobretot per la seva narrativa, però també va destacar com a reporter. Fruit del seu viatge als Estats Units l’any 1973, va sorgir Terenci als USA, una obra on l’autor recull les experiències de la seva estada a ciutats com Nova York, Las Vegas o Los Angeles, amb un to ben diferent de l’utilitzat en altres viatges arreu d’Europa, tal com destaca ell mateix en el pròleg. Una crònica particular de les seves impressions sobre la vida nord-americana, on Terenci analitza, amb la seva desimboltura característica i una visió original, viva i multicolor, la realitat del país més poderós d’Occident als anys setanta. Tal com ha escrit Jordi Puntí, «empapat de Kerouac i els seus pirats del Dharma, Terenci ens mostra un país en ebullició, en plena crisi del Vietnam. Els reportatges es llegeixen com una guia de quan Manhattan no era una ciutat tan endreçada i conservava un costat més salvatge». Publicat el 1974, Terenci als USA es reedita ara, per primera vegada, amb un pròleg de Borja Bagunyà.

L’Avenç

L’Avenç, Núm. 446 (maig de 2018). «Esdevenir Terenci», per Joan Todó.

L’Avenç, Núm. 315 (juliol de 2006). «El Gay Power. Las Vegas. Sant Francisco, la porta daurada», per Terenci Moix.

L’Avenç, Núm. 315 (juliol de 2006). «Aproximacions catalanes als EUA», per Eduard Riu-Barrera.

Terenci Moix

Terenci Moix (Barcelona, 1943-2003) ha estat un dels escriptors més llegits de l’últim terç del segle XX. De formació autodidacta, després de publicar dues novel·les policíaques sota el pseudònim de Ray Sorel, va irrompre amb gran èxit en l’escena literària amb La torre dels vicis capitals. Durant els anys seixanta va residir a Londres, París i Roma. L’any 1968 va guanyar el Premi Josep Pla amb Onades sobre una roca deserta. Va escriure en català i en castellà, però, a partir dels anys vuitanta, es va decantar principalment per la segona llengua. El 1986 va guanyar el Premi Planeta amb No digas que fue un sueño, i el 1992 el Ramon Llull de novel·la amb El sexe dels àngels. L’antic Egipte, la mitomania i l’homosexualitat masculina van ser els principals eixos de la seva obra.

Primera edició

Terenci als USA. Barcelona: Proa (1974).

Articles relacionats

– El Periódico (3 de maig de 2008). «Terenci als USA», per Jordi Puntí.

– El País. Quadern, Núm. 1720 (29 de març de 2018). «Per entrar al món narratiu de Terenci», per Borja Bagunyà i Carles Geli.

 

Terenci Moix al lloc web de l’AELC.

 

Tornar a les dades del llibre