Debat sobre [la] cultura catalana

Debat sobre [la] cultura catalana
Josep M. Castellet, Josep Ferrater Mora, Joan Fuster, Joaquim Molas i Baltasar Porcel
176 pàgines
Sèrie Assaig
PVP: 17 €  Comprar
ISBN 978-84-16853-35-9
Data de publicació: 10/10/2019

Fitxa del llibre

Llegeix les primeres pàgines

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

El 1967, la cultura catalana es troba en una conjuntura decisiva. És una cultura que s’està modernitzant, obrint a Europa, però que viu encara sota un règim de censura i persecució. Cinc notables intel·lectuals (J.M. Castellet, Josep Ferrater Mora, Joan Fuster, Joaquim Molas i Baltasar Porcel), veritables “maîtres à penser” del moment, es troben, l’estiu d’aquell any, a la casa que Porcel té a Vallvidrera, per fer un “Debat sobre [la] cultura catalana”. El debat, que és transcrit llavors però que ha romàs inèdit fins ara, gira entorn de les qüestions següents: “l’intel·lectual i la cultura”, “llengua i cultura”, les realitats distintes del Principat, les Illes i el País Valencià, els problemes culturals dins l’Estat espanyol i la projecció de la cultura, tant dins del propi país com fora. La cultura catalana, com dirà poc després Joaquim Molas, que posseeix totes “les necessitats, inquietuds i ambicions” pròpies de qualsevol cultura occidental, és alhora una cultura minoritària, sense estat, però que es desenvolupa dins les tensions d’una societat industrial avançada, la qual cosa li atorga un caràcter “ambigu i excepcional”.

L’edició del text ha anat a càrrec del professor Jordi Cerdà de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha estat una iniciativa de l’Aula Joaquim Molas de la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

► Què n’han dit?

Cinc dones referents de la cultura catalana reflexionen sobre la situació actual, a partir de la publicació del llibre Debat sobre [la] cultura catalana.

 

Tornar