Víctor Català, l’escriptora emmascarada

Víctor Català, l’escriptora emmascarada
Margarida Casacuberta
224 pàgines
Sèrie Assaig
PVP: 17,50 €  Comprar
ISBN 978-84-16853-36-6
Data de publicació: 10/10/2019
PVP: 8,99 €  
ISBN 978-84-12230-73-4
Fitxa del llibre
Llegeix les primeres pàgines

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

 

La personalitat de Víctor Català és l’obra d’art total que Caterina Albert construeix al llarg de la seva vida, amb els “silencis” que tan bé va saber interpretar Maria-Aurèlia Capmany inclosos, com un mosaic fet de múltiples peces que l’escriptora va controlar amb “l’energia i la seguretat” pròpies de l’artista professional que sap que la disposició final de les peces no depèn ja d’ella, sinó de la recepció de l’obra. Una “obra completa” que Caterina Albert va deixar plantejada com un work in progress que s’havia d’anar (re)configurant al ritme dels temps i d’acord amb la recepció que, en cada circumstància històrica, política i cultural, es pugui fer d’una obra oberta a la recepció de la crítica i del públic lector, aquell “llegidor” a qui Víctor Català s’adreça en cadascun dels seus llibres, l’existència del qual Caterina Albert tenia molt clar que calia imperiosament preservar.

A construir la seva gran obra —Víctor Català— i a assegurar l’existència d’un públic per a la literatura catalana capaç de reconstruir i insuflar la vida a la figura del tapís, va dedicar Caterina Albert tota una existència d’escriptora conscient, rigorosa i professional. Avui dia, l’èxit de l’empresa és ja inqüestionable.

► Què n’han dit?

Una revisió que desemmascara Víctor Català per mostrar-nos una revolucionària de les nostres lletres i, juntament amb Mercè Rodoreda, la millor escriptora catalana contemporània.

Casacuberta restitueix a l’autora de Solitud els mèrits que li han estat escamotejats.

L’assaig que la filologia catalana li devia a l’escriptora.

Un assaig meravellosament escrit que arriba en un moment en què va redescobrint-se l’obra de Víctor Català més enllà de ‘Solitud’.

Un assaig necessari.

Tornar