Eroica

Eroica
Cristina Masanés
164 pàgines
Sèrie L’Accent
PVP: 14 €  Comprar
ISBN 978-84-18680-06-9
Data de publicació: 01/09/2021
Fitxa del llibre

Llegeix les primeres pàgines

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Durant 65 dies, reclosa a casa per la pandèmia, l’escriptora surt cada matí al pati a fotografiar el cel. La imatge del blau, juntament amb la música de Beethoven i l’escriptura d’un diari l’ajuden a no perdre’s. Entre les diferents composicions de Beethoven, la simfonia que es va acabar titulant Eroica. Heroica, com la vida. Quan arriba la filla adolescent, pregunta per la mort de l’àvia: «ho vol saber tot, tot allò que mai no ha demanat, i jo explico i recordo sabent que la memòria escriptura la vida». És així com allò que va néixer com un diari de confinament esdevé un fil de memòria que trena generacions: «La mare no va morir de malaltia, ni d’accident. Va morir de tristesa; una tristesa profunda, acumulada i ampla que no va encertar a revocar. La mare es va arrencar el cordó de la vida quan acabava de fer cinquanta anys.» Al final, cal tornar al món: «Hi estàvem bé, a la closca domèstica, a la casa tancada i a les seves notes lentes. Després de remuntar cingleres i variacions d’una melodia obsessiva extremament llarga, sortim al món, esllanguits, havent creuat l’Eroica».

 

«El fil del blau, el cel cada dia, des del mateix punt del pati i quadrat, que és el format de la finestra i no de l’horitzó. Cel confinat, amb l’ample i l’alt iguals, sense línia predominant, sense amplitud, sense recorregut. Cada dia, per no perdre’m en el laberint dels dies tancats.»

«És aquesta la feina que ha vingut a fer aquest estrany recés: fer emergir absències i suturar-ne d’altres?»

«La mare no va morir de malaltia, ni d’accident. Va morir de tristesa; una tristesa profunda, acumulada i ampla que no va encertar a revocar. La mare es va arrencar el cordó de la vida quan acabava de fer cinquanta anys.»

ELS COLORS DE L’ACCENT: Pantone 300C, color blau cel, com els que surten retratats al llibre.

Calendari de presentacions:

GIRONA: Dimecres 22 de setembre, 19h a la llibreria 22. Amb Margarida Casacuberta i Eva Vàzquez

MANRESA: Dissabte 25 de setembre, 12h a la llibreria Papasseit. Amb Ariadna Torres

BARCELONA: Dimecres 29 de setembre, 19h, a la llibreria La Central del Raval. Amb Eva Piquer.
Inscripcions: https://www.lacentral.com/agenda/barcelona/evento/eroica-178346

FIGUERES
: Dijous 7 d’octubre, 19h, al Convent de Caputxins. Amb Elisabet Riera. Inscripcions: https://figueresaescena.koobin.com/presentacio-llibre-eroica

L’ESCALA
: Dissabte 9 d’octubre, 19h a l’Alfolí de la Sal. Amb Margarida Casacuberta. Inscripcions: 972 773 569

CASTELLÓ D’EMPÚRIES:
Divendres 15 d’octubre, 19.30h a la capella del convent de Santa Clara. Amb Ovídia Barneo. Inscripcions aquí

 

► Què n’han dit?

«Les entrades d’aquest dietari són miniatures precises i intenses que es despleguen en breus reflexions lluminoses.»
Bernat Puigtobella, Núvol

«Contra la lògica monstruosa de la por, la invocació a l’alegria de Beethoven retorna no només una imatge feliç de la mare trista i enforteix el nus que trena generacions, sinó sobretot la primacia del que és humà.»
Eva Vàzquez, El Punt Avui

«Una constel·lació de mínims rituals per a la supervivència que es despleguen davant nostre amb la potència simfònica i la delicadesa del “lied”, cercles concèntrics i punts de fuga. És un llibre important, aquest. Mínim, dens, emocionant.»
Josep M. Fonalleras, El Periódico

L’Eroica de Cristina Masanés ha cridat l’atenció perquè de tant en tant alguna autora com ella ens recorda que la literatura consisteix a posar l’ànima damunt la taula i explicar-se-la per escrit. No és fàcil i per això sobresurt.”, Xavier Febrés 

Tornar