Eroica

Eroica
Cristina Masanés
164 pàgines
Sèrie L’Accent
PVP: 14 €  Comprar
ISBN 978-84-18680-06-9
Data de publicació: 01/09/2021
Fitxa del llibre

Llegeix les primeres pàgines

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

«Les entrades d’aquest dietari són miniatures precises i intenses que es despleguen en breus reflexions lluminoses.»
Bernat Puigtobella, Núvol

«Contra la lògica monstruosa de la por, la invocació a l’alegria de Beethoven retorna no només una imatge feliç de la mare trista i enforteix el nus que trena generacions, sinó sobretot la primacia del que és humà.»
Eva Vàzquez, El Punt Avui

«Una constel·lació de mínims rituals per a la supervivència que es despleguen davant nostre amb la potència simfònica i la delicadesa del “lied”, cercles concèntrics i punts de fuga. És un llibre important, aquest. Mínim, dens, emocionant.»
Josep M. Fonalleras, El Periódico

Durant 65 dies, reclosa a casa per la pandèmia, l’escriptora surt cada matí al pati a fotografiar el cel. La imatge del blau, juntament amb la música de Beethoven i l’escriptura d’un diari l’ajuden a no perdre’s. Entre les diferents composicions de Beethoven, la simfonia que es va acabar titulant Eroica. Heroica, com la vida. Quan arriba la filla adolescent, pregunta per la mort de l’àvia: «ho vol saber tot, tot allò que mai no ha demanat, i jo explico i recordo sabent que la memòria escriptura la vida». És així com allò que va néixer com un diari de confinament esdevé un fil de memòria que trena generacions: «La mare no va morir de malaltia, ni d’accident. Va morir de tristesa; una tristesa profunda, acumulada i ampla que no va encertar a revocar. La mare es va arrencar el cordó de la vida quan acabava de fer cinquanta anys.» Al final, cal tornar al món: «Hi estàvem bé, a la closca domèstica, a la casa tancada i a les seves notes lentes. Després de remuntar cingleres i variacions d’una melodia obsessiva extremament llarga, sortim al món, esllanguits, havent creuat l’Eroica».

 

«El fil del blau, el cel cada dia, des del mateix punt del pati i quadrat, que és el format de la finestra i no de l’horitzó. Cel confinat, amb l’ample i l’alt iguals, sense línia predominant, sense amplitud, sense recorregut. Cada dia, per no perdre’m en el laberint dels dies tancats.»

«És aquesta la feina que ha vingut a fer aquest estrany recés: fer emergir absències i suturar-ne d’altres?»

«La mare no va morir de malaltia, ni d’accident. Va morir de tristesa; una tristesa profunda, acumulada i ampla que no va encertar a revocar. La mare es va arrencar el cordó de la vida quan acabava de fer cinquanta anys.»

 

Calendari de presentacions:

GIRONA: Dimecres 22 de setembre, 19h a la llibreria 22. Amb Margarida Casacuberta i Eva Vàzquez

MANRESA: Dissabte 25 de setembre, 12h a la llibreria Papasseit. Amb Ariadna Torres

BARCELONA: Dimecres 29 de setembre, 19h, a la llibreria La Central del Raval. Amb Eva Piquer.
Inscripcions: https://www.lacentral.com/agenda/barcelona/evento/eroica-178346

FIGUERES
: Dijous 7 d’octubre, 19h, al Convent de Caputxins. Amb Elisabet Riera. Inscripcions: https://figueresaescena.koobin.com/presentacio-llibre-eroica

L’ESCALA
: Dissabte 9 d’octubre, 19h a l’Alfolí de la Sal. Amb Margarida Casacuberta. Inscripcions: 972 773 569

CASTELLÓ D’EMPÚRIES:
Divendres 15 d’octubre, 19.30h a la capella del convent de Santa Clara. Amb Ovídia Barneo. Inscripcions aquí

 

► Què n’han dit?

Tornar