Els castellans

Els castellans
Jordi Puntí
168 pàgines
Sèrie L’Accent, núm. 8
PVP: 14 €  Comprar
ISBN 978-84-18680-08-3
Data de publicació: 08/09/2021
Fitxa del llibre

Llegeix les primeres pàgines

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

«Teníem deu, onze, dotze anys. Aquella edat en què la ficció i la realitat es confonen (perquè la infantesa és una ficció). Quan ens barallàvem, o simplement ens intimidàvem els uns als altres, tots, castellans i catalans, vivíem en una ficció que ens semblava molt real. […] Ara tinc ganes de reviure aquella ficció infantil que ens dominava a tots. Sense manies ni compassions, sense provar de justificar res. Avui dia, a la vila industrial, tots els carrers són asfaltats i plens de cotxes. Has de sortir molt enfora si vols trobar descampats per jugar. Moltes fàbriques han tancat. Avui dia, als pisos on s’estaven els castellans hi viuen altres persones. A cada balcó hi ha una parabòlica, i molta roba estesa. Està previst que algun dia els tirin a terra. Ara la gent diu: “els moros”, “els negres”, “els xinos”. Miro enrere, trenta anys enrere, i penso que el passat funciona sempre com un assaig general del present».

L’impacte de la immigració peninsular en una vila industrial catalana dels anys setanta, vista a través de la mirada retrospectiva de l’aclamat autor de Maletes perdudes. Un relat construït sobre la memòria d’un passat recent, i una reflexió implícita sobre el present. Deu anys després de la seva publicació, Jordi Puntí ha revisat i actualitzat el text per a la seva edició dins de la col·lecció L’Accent.

Pantone 362C, el color de les antigues bústies dels pisos de Can Garcia.

► Què n’han dit?

Tornar