«Això no és Barcelona»: Visions catalanes de Nova York

«Això no és Barcelona»: Visions catalanes de Nova York
Margarida Casacuberta i Mariàngela Vilallonga (eds.)
328 pàgines
Sèrie Assaig
PVP: 19 €  Comprar
978-84-18680-11-3
Data de publicació: 12/01/2022

Fitxa del llibre

Llegeix les primeres pàgines

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail
 

 

«En llegir aquest llibre, enterament compost d’observacions de viatgers i conciutadans catalans, he entès una cosa de la meva ciutat —perquè no soc altra cosa que novaiorquesa— que no havia copsat abans, que és el ritme dels canvis.»
Mary Ann Newman

La llarga, complexa i desigual història d’amor entre Barcelona i Nova York no s’entén sense l’existència de la polifonia de mirades i de veus que han contribuït a la construcció de la imatge d’una ciutat festejada per una pretendent que es proposa, tot emmirallant-s’hi, arribar a trobar la millor imatge de si mateixa. «Això no és Barcelona»: Visions catalanes de Nova York vol resseguir i visibilitzar l’aportació catalana a la construcció de la imatge de Nova York com a «terra de promissió», ciutat on tot sembla possible, que convida a la recerca de l’ideal vitalista d’autorealització, de llibertat política, de pensament i de creació, i que, des de la segona meitat del segle XIX s’ha convertit en un important focus d’atracció d’artistes, poetes, periodistes, arquitectes, comerciants, industrials, professionals liberals, investigadors i científics, a més de refugi d’emigrants i exiliats de diferents condicions socials, ideològiques i polítiques, sense comptar-hi la llarga tradició de viatgers i turistes.

El llibre aplega un centenar de textos d’autoria catalana —textos que van des de la imatge de la ciutat en moviment oferta el 1874 pels redactors de la revista La Llumanera de Nova York fins a una visió del reviscolament de Central Park posterior a la pandèmia de la Covid-19 del corresponsal de La Vanguardia l’estiu de 2021— de manera que, a través de tot de fragments escollits, organitzats cronològicament, es crea un ampli i divers mosaic de veus i de punts de vista, de gèneres i de subgèneres literaris.

 

Autors per ordre alfabètic: Andreu ALFARO, Néstor ALMENDROS, Jacinto ANTÓN, Andreu BARNILS, Josep BARTOLÍ, Agustí BARTRA, Miquel BAUÇÀ, BERLIET (Bernardí Lite Esteban), Enric BLANCO, Francesc BLASI, Blai BONET, Francesc BORDÀS, Enric BOU, Núria BUSQUET, Roser CAMINALS, Carles CAPDEVILA, Hilari de CARA, Josep CARNER-RIBALTA, Josep CASAS, David CASTILLO, Francesc CATALÀ-ROCA, Alexandre CIRICI, Jordi COCA, Victòria COMBALIA, Artur CUYÀS, Pere CUYÀS, Salvador DALÍ, Guillem DÍAZ-PLAJA, Miquel DOLÇ, Marina ESPASA, Fèlix FANÉS, Josep FERRATER MORA, Llibert FERRI, Carles FONTSERÈ, Manuel FORASTER, Joan FUSTER, Antonio GARCÍA BIRLÁN, Sebastià GASCH, Ventura GASSOL, Pere GIMFERRER, Enric GONZÁLEZ, Jordi GRAUPERA, Àngels GREGORI, Josep GUDIOL, Manuel IBÁÑEZ ESCOFET, Oleguer JUNYENT, Stefanie KREMSER, Jordi LLOVET, Pasqual MARAGALL, Joan MARGARIT, Joan MARÍN, Anna M. MARTÍNEZ SAGI, Melcion MATEU, Climent MAYNÉS, Eduardo MENDOZA, Jaume MIRAVITLLES, Terenci MOIX, Empar MOLINER, Toni MOLLÀ, Quim MONZÓ, Lluís MORATÓ, Antoni MUNTADAS, Josep M. MUÑOZ, Anna MURIÀ, Eugeni d’ORS, Melcior de PALAU, Teresa PÀMIES, Sergi PÀMIES, Francesc PEIRÓN, Núria PI-SUNYER, Pere PI-SUNYER, Josep PIERA, Tomàs Àngel PINÓS, Eva PIQUER, Antoni PIZÀ, Josep PLA, Gabriel PLANELLA, Josep M. POBLET, Jordi PUNTÍ, Albert RÀFOLS-CASAMADA, Joan SACS (pseudònims de Feliu Elias), Rafael SALA, Antoni SERÉS, Manuel SERRA MORET, Carme SERRALLONGA, Carles SOLDEVILA, Pep SUBIRÓS, Jaume SUBIRANA, Àlex SUSANNA, Antoni TÀPIES, Rafael TASIS, Joan TEIXIDOR, Joaquim TORRES-GARCIA, Manuel VÁZQUEZ MONTALBÁN, Borja VILALLONGA, David VILASECA, Eugeni XAMMAR, Olga XIRINACHS, Ángel ZÚÑIGA

► Què n’han dit?
 
Tornar