La rereguarda en guerra

La rereguarda en guerra. Catalunya, 1936-1937
José Luis Martín Ramos
464 pàgines
Sèrie Assaig
PVP: 24 €  cistella2
ISBN 978-8488839-62-6
Data de publicació: 05/04/2012
Fitxa del llibre 
Llegeix les primeres pàgines
Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

En els dies immediatament posteriors a la rebel·lió militar que va donar lloc a la guerra civil espanyola, es va constituir el PSUC, un partit que estava cridat a tenir un protagonisme destacat en el transcurs del conflicte bèl·lic i, particularment, en la manera com, a Catalunya, lluny encara del front de guerra, es va desencadenar l’enfrontament intern entre les diverses interpretacions sobre la naturalesa i l’abast de les transformacions socials sobrevingudes i sobre la prioritat, abans de tot, de defensar la República i guanyar la guerra. Aquest llibre, que constitueix una nova aportació a un període sobre el qual encara ens falten treballs ben documentats, ressegueix la història dels primers deu mesos de la guerra civil a Catalunya, des de la resposta “revolucionària” a la revolta militar del juliol de 1936 fins als Fets de Maig de 1937, en què va esclatar finalment el conflicte entre les concepcions oposades de la CNT i el POUM, d’un costat, i del PSUC, de l’altre. Responent al postulat que diu que una bona història d’un partit, d’un partit rellevant, ha de ser una bona història d’un país, una recerca que havia començat sent una història del PSUC ha esdevingut una història del conflicte a la rereguarda catalana.

Què n’han dit?

Tornar