Les Justes del Born

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

De gener a març, L’Avenç organitza amb El Born Centre Cultural un cicle de diàlegs a dues bandes, des del passat i des del present, per analitzar esdeveniments de la nostra història recent des de la mirada de dos experts reconeguts, amb punts de vista complementaris.

L’ultima sessió tindrà lloc DIJOUS 10 a les 19h amb #Confrontacions. Maria Campillo i Plàcid Garcia-Planas parlaran de conflictes. La literatura memorialística, periodística i de ficció s’ha ocupat sempre dels conflictes bèl·lics, aportant visions polièdriques als orígens i les seves conseqüències. Aprofitant la commemoració del Dia Internacional de la Dona, el diàleg se centrarà en el paper de la dona en aquests conflictes.

QUÈ SÓN?

> Les Justes del Born tindran lloc cinc dijous (cada 15 dies) entre gener i març a les 19h.

> Josep M. Muñoz, director de L’Avenç, moderarà els debats que posaran
en relació un tema històric amb un tema d’actualitat.

Els participants en aquests Diàlegs són reconeguts experts en les seves matèries
i amb grans habilitats comunicatives per establir diàlegs enriquidors
que portin al públic a fer-se preguntes sobre el present amb els elements
que aporta la història viscuda i el coneixement.

Entrada gratuïta.

SUBSCRIPCIÓ GRATUÏTA A L’AVENÇ

L’accés al cicle és lliure, però si us inscriviu aquí gaudireu d’una SUBSCRIPCIÓ GRATUÏTA a L’Avenç durant 3 mesos.

Ompliu aquí les vostres dades i us lliurarem el primer dels tres exemplars al Born CC, just abans que comencin les Justes.

PROGRAMACIÓ

1. INTERACCIONS   Dijous 14 de gener, 19 h

Margarida Casacuberta      Joan B. Culla

Margarida Casacuberta / Joan B. Culla

Margarida Casacuberta i Joan B. Culla parlaran sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, que han estat motiu d’estudi i reflexió des de la literatura, el periodisme, el pensament, l’economia i la política des de fa anys.

> Recupereu l’audio aquí

Margarida Casacuberta és professora de literatura catalana a la Universitat de Girona i especialista en Santiago Rusiñol. Ha estat la curadora de l’edició d’El català de la Manxa (L’Avenç, 2014).

Joan B. Culla és professor d’història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en la política catalana contemporània. Col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació.

El català de La Manxa


2. REIVINDICACIONS   Dijous 28 de gener, 19 h

Marc Andreu      Marina Subirats

Marc Andreu / Marina Subirats

Marc Andreu i Marina Subirats parlaran sobre els moviments veïnals, que van ser clau en la configuració de la Barcelona contemporània i van marcar l’agenda del consistori en els anys vuitanta. En els últims anys, els moviments socials han pres de nou protagonisme en les reivindicacions socials amb moviments com ara les protestes contra els desnonaments.

> Recupereu l’audio aquí

Marc Andreu és historiador i periodista. Acaba de publicar Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986) (L’Avenç, 2015).

Marina Subirats és catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2012 va publicar a L’Avenç Barcelona: de la necessitat a la llibertat. Les classes socials al tombant del segle XXI.

Barris, veïns i democràcia      Barcelona: de la necessitat a la llibertat


3. TRANSICIONS   Dijous 11 de febrer, 19 h

Jaume Guillamet      Sebastià Bennasar

Jaume Guillamet / Sebastià Bennasar

Jaume Guillamet i Sebastià Bennàsar parlaran sobre el paper de la premsa en els canvis polítics. La transició democràtica de finals dels anys 70 en tot l’estat espanyol i el procés de transició nacional engegat en els últims anys a Catalunya comparteixen alguns trets característics com ara el paper de la premsa en l’articulació d’un corrent d’opinió favorable al canvi, dins i fora de les fronteres.

> Recupereu l’àudio aquí.

Jaume Guillamet és professor d’història del periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. El 2014 va publicar a L’Avenç El desafiament català. Un relat internacional de la Transició.

Sebastià Bennàsar (junt amb Carles Domènec) ha estudiat com veuen en l’actualitat el procés de transició nacional set corresponsals estrangers a Els estranys (Bearn, 2014)

El desafiament català


4. MIGRACIONS   Dijous 25 de febrer, 19 h

Lluís Cabrera      Andreu Domingo

Lluís Cabrera / Andreu Domingo

Lluís Cabrera i Andreu Domingo parlaran de Catalunya al mirall de la immigració. Durant molts anys hem estat un país d’acollida d’immigració, però ara sembla que el moviment s’inverteix. Quins paral·lelismes podem establir en els dos moviments?

Lluís Cabrera és músic i escriptor. Va fundar el Taller de Músics el 1979 i és el president de l’associació Altres andalusos.

Andreu Domingo és investigador i subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics. Va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona d’Assaig pel seu llibre Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat nacional. (L’Avenç, 2014).

Catalunya al mirall de la immigració


5. CONFRONTACIONS   Dijous 10 de març, 19 h

Maria Campillo      Plàcid Garcia-Planas

Maria Campillo / Plàcid Garcia-Planas

Maria Campillo i Plàcid Garcia-Planas parlaran de conflictes. La literatura memorialística, periodística i de ficció s’ha ocupat sempre dels conflictes bèl·lics, aportant visions polièdriques als orígens i les seves conseqüències. Aprofitant la commemoració del Dia Internacional de la Dona, el diàleg se centrarà en el paper de la dona en aquests conflictes.

Maria Campillo és professora de literatura catalana i especialista en literatura de l’exili. Ha estat la curadora del volum Allez! Allez! Escrits del pas de frontera, 1939 (L’Avenç, 2010).

Plàcid Garcia-Planas és redactor cap de la secció internacional de La Vanguardia des del 2005, secció de la qual és reporter des de 1998. Ha cobert, entre altres conflictes, la primera i la segona guerra del golf Pèrsic (1991 i 2003), totes les guerres de l’ex-Iugoslàvia (1991-2000), el conflicte entre israelians i palestins, la guerra del Líban (2006), la guerra de l’Afganistan i la de Líbia.

Allez! Allez!

CRÈDITS

Una coproducció de L’Avenç i El Born Centre Cultural

Mitjà oficial: Ara

Col·labora: Vitra